Verkiezingen Luxemburg: partij van Juncker op kop

De centrumrechtse partij van de uittredende Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker is de grote overwinnaar van de parlementsverkiezingen in het groothertogdom Luxemburg van zondag. Dat blijkt uit exitpolls van televisiezender RTL-Luxemburg.

Junckers Christelijk-Sociale Volkspartij (CSV) zou 38,1 procent van de stemmen behaald hebben, zo blijkt uit de exitpolls. Dat betekent een stijging van 2 procent tegenover de verkiezingen van 2004. De CSV behaalt daarmee 26 van de 60 zetels in de kamer van afgevaardigden.

Junckers huidige coalitiepartner, de socialistische partij LSAP van Jean Asselborn, haalt volgens de peiling 21,3 procent, tegenover 23,4 procent bij de vorige verkiezingen. De socialisten zouden 14 zetels halen.

De twee partijen zouden dus zonder probleem hun coalitie kunnen voortzetten. Op die manier zou Juncker, die al veertien jaar lang premier is, zichzelf kunnen opvolgen.

De liberalen van de DP zouden 15,8 procent halen (tegenover 16,1 procent in 2004), de groenen blijven stabiel op 11,4 procent (11,6 procent). De rechts-populistische ADR komt uit op 8,1 procent (10 procent).

(TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud