Verkiezingen VS - Alweer rechtszaken rondom Florida

De zuidoostelijke Amerikaanse staat Florida heeft in 2000 na een wekenlang juridisch touwtrekken de doorslag gegeven in de uitslag van de toenmalige presidentsverkiezingen. Nu, enkele dagen voor Election Day, is er alweer bij rechtbanken aangeklopt, zo hebben Amerikaanse media bericht.

Florida is in de race naar het Witte Huis een belangrijke staat vanwege het "the winner takes it all" principe. Het komt erop neer dat wie in een staat wint, ook alle kiesmannen/vrouwen voor het Electoral College voor zich wint. In dit College moet een kandidaat de meerderheid hebben om president te worden.

In het jaar 2000 was er discussie over enkele tientallen stemmen. Uiteindelijk besliste het federale Hooggerechtshof ten gunste van de Republikein George Bush en ten nadele van de toenmalige Democratische vicepresident Al Gore.

Nu is er al herrie tijdens de vroegtijdige stembusgang. Na een rechtszaak ingespannen door de Democratische partij heeft een rechter in Florida beslist dat op één plaats in het district Orange County de stembussen zondag vier uur open moesten zijn. Daar was het stemmen meerdere uren stilgelegd omdat de autoriteiten een verdacht pakket dienden na te trekken.

Eerder deze week heeft de Republikeinse gouverneur Rick Scott van Florida Democratische verzoeken tot langer openblijven van de vroege stembussen naast zich neergelegd.

De partij van president Barack Obama heeft voor nog drie county's in Florida een federale rechtszaak ingespannen om de stembussen langer open te houden. Daar was het zaterdag, op de laatste dag van het vervroegd stemmen, tot zes uur aanschuiven aan stembureaus. (MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud