Verkiezingen VS: zware verliezen voor Democraten bij gouverneursverkiezingen

Bij de gouverneursverkiezingen in de Verenigde Staten hebben de Democraten zware verliezen geleden: minstens acht posten moet de partij van president Barack Obama aan de Republikeinen afstaan. De staten Kansas, Oklahoma, Tennessee, Pennsylvania, Michigan, Wyoming, New Mexico en Wisconsin, die door Democraten bestuurd werden, krijgen conservatieve gouverneurs.

Terwijl South Carolina met de Republikeinse Nikki Haley (foto) de eerste gouverneur van Aziatische afkomst krijgt, wordt New Mexico voortaan door een vrouw met Latijns-Amerikaanse wortels bestuurd. De Republikeinse Susana Martinez haalde het daar van haar Democratische tegenstrever Diane Denish.

In Californië daarentegen zegevierden de Democraten. Hun kandidaat Jerry Brown wordt de opvolger van de Republikein Arnold Schwarzenegger. Gewezen Ebay-topvrouw Meg Whitman, die ruim 140 miljoen dollar uit eigen zak in de kiescampagne stak, moest het onderspit delven.

Een overwinning ook voor de Democraat Andrew Cuomo in de staat New York. De vroegere procureur-generaal van de staat versloeg de conservatieve bouwondernemer Carl Paladino.

In 37 van de 50 Amerikaanse staten waren er dinsdag verkiezingen voor het gouverneurschap. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud