Veroordeelde bomaanslag in Wit-Rusland geëxecuteerd

In Wit-Rusland is één van de veroordeelden van een zware bomaanslag in de metro van de hoofdstad Minsk geëxecuteerd. Dat heeft een mensenrechtenorganisatie meegedeeld op basis van informatie van een familielid.

"Het hooggerechtshof heeft een brief gestuurd die meldt dat de straf is uitgevoerd", zo zei de zus van de 25-jarige Vladislav Kovalev aan de organisatie Viasna. In Wit-Rusland wordt de doodstraf uitgevoerd met een nekschot.

Het hooggerechtshof had Kovalev en Dmitri Konovalov op 30 november vorig jaar tot de doodstraf veroordeeld. Konovalov werd schuldig bevonden aan het voorbereiden en uitvoeren van de aanslag, Kovalev aan medeplichtigheid. Bij de aanslag kwamen vijftien mensen om het leven.

Rond het proces hing een waas van mysterie. De twee bekenden de feiten, maar volgens mensenrechtenorganisaties waren die afgedwongen met behulp van geweld. Tijdens het proces kon de aanklager geen materiële bewijzen voorleggen. Bovendien trok Kovalev zijn bekentenis in.

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko weigerde woensdag nog om gratie te verlenen aan de twee mannen. Het land van Loekasjenko is het enige in Europa dat nog steeds de doodstraf uitvoert. Volgens Amnesty International werden vorig jaar nog twee executies uitgevoerd. Sinds de onafhankelijkheid in 1991 zouden zo'n 400 mensen terechtgesteld zijn.

(ALEXEY GROMOV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud