Advertentie

Verrimpelde vingers na een lang bad zijn slim trukje van moeder natuur

In tegenstelling tot wat lange tijd gedacht werd, zijn verrimpelde vingers na een lang bad niet het gevolg van te sponsachtige vingertopjes die te veel water opnemen. Het gaat net om vernuftig trukje van het menselijk lichaam om natte voorwerpen beter te kunnen vastnemen. Dat stelt een nieuwe studie van de Britse Universiteit van Newcastle.

Iedereen kent het verschijnsel wel. Blijven we te lang in het water met onze handen en voeten, dan beginnen ze te rimpelen. Biologen dachten lange tijd dat dit veroorzaakt werd door water dat onder onze huid terechtkwam en zo golfjes veroorzaakte. Maar nu blijkt dus dat het om een actief verschijnsel gaat, aangestuurd door ons zenuwstelsel, veroorzaakt door het samentrekken van onze bloedvaten.

"Wanneer ons lichaam detecteert dat onze vingers lange tijd nat zijn, zorgt ons zenuwstelsel ervoor dat de bloedvaten op de tippen van onze vingers kleiner worden. Het volume van onze vingers wordt dus kleiner, maar de huid krimpt niet, waardoor die gaat golven", aldus onderzoeker Tom Smulders. "Je kan het vergelijken met de groeven op banden van onze wagens, die toelaten dat een groter oppervlak van de banden in contact blijven met de weg en zo een betere grip geven."

(KNS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud