Viktor Bout zegt ongevaarlijke zakenman te zijn

De Russische vermoedelijke wapenhandelaar Viktor Bout, die op 6 maart werd aangehouden in Thailand, heeft aan het Thaise strafrechtelijk hof, waar hij van maandag tot woensdag terechtstaat in verband met een mogelijke uitlevering, gezegd dat hij een ongevaarlijke zakenman is die voor niemand een bedreiging vormt.

"De handelaar in de dood", zoals Bout ook wel eens wordt genoemd, werd door Amerikaanse undercoveragenten in de val gelokt. Thaise en Amerikaanse agenten deden zich voor als Colombiaanse Farc-rebellen die op zoek waren naar een grote hoeveelheid wapens.

De 41-jarige Rus ontkende dat hij ook maar iets meer dan een verkoper van vliegtuigen is. Daarnaast zei hij dat zijn arrestatie enkel en alleen maar diende voor propagandadoeleinden van de Amerikaanse overheid. Volgens Bout was het doel van zijn verblijf in Thailand "een combinatie van rusten en een zakenreis".

Een agent van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst vertelde het hof dat Bout door de VS wordt gezocht voor het doorbreken van wapenembargo's en het verlenen van steun aan terroristische organisaties. Als de Thaise overheid beslist hem uit te leveren aan de VS, kunnen die aanklachten hem een levenslange celstraf opleveren. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud