Vladimir Poetin werd onder Stalin in het geheim gedoopt

De Russische premier Vladimir Poetin heeft in de kathedraal van Sint-Petersburg de middernachtmis ter ere van het orthodoxe kerstfeest bijgewoond. Ter gelegenheid daarvan maakte hij bekend dat hij tijdens het bewind van Stalin daar in het geheim gedoopt werd.

Na de dienst vertrouwde Poetin aan journalisten toe dat "deze kathedraal speciaal is voor mij, omdat ik er gedoopt werd". Vervolgens kwam de onthulling op zijn website terecht.

De moeder van de Russische eerste minister nam de kleine Vladimir indertijd samen met een buurman in het geheim mee om hem te laten dopen. De vrouw was immers bang van de reactie van Poetins vader, die lid was van de communistische partij en dus officieel atheïst was.

Poetin werd geboren in 1952, een jaar voor de dood van Stalin. Poetin, die niet vaak over zijn privéleven en de familiegeschiedenis praat, liet ook weten dat de begrafenisplechtigheid voor zijn ouders eveneens in die kathedraal plaatsvond.

De Russische premier, een voormalig lid van de KGB, de geheime dienst tijdens het Sovjettijdperk, spreekt openlijk over zijn geloof sinds hij de politiek inging. Hij ontmoet vaak orthodoxe geestelijken.

President Dmitri Medvedev en zijn vrouw woonden de misviering voor het orthodoxe kerstfeest bij in de kathedraal in Moskou. De dienst werd geleid door de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill. De geestelijke riep de regering zaterdag overigens op om meer begrip te hebben voor het massaprotest tegen de fraude bij de parlementsverkiezingen in december die gewonnen werden door Poetin. (DMITRY LOVETSKY)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud