VN: Aantal nieuwe aidsbesmettingen daalt

Het aantal nieuwe besmettingen met aids is de afgelopen acht jaar met 17 procent gedaald. Dat blijkt uit het nieuwe wereldaidsrapport van de Verenigde Naties, dat dinsdag in Shanghai werd voorgesteld. Het preventieprogramma heeft succes, luidt het in het rapport. Toch leven vandaag wereldwijd 33,4 miljoen mensen met het aidsvirus hiv in hun bloed- meer dan ooit tevoren. Vorig jaar kwamen er 2,7 miljoen nieuwe besmettingen bij. Twee miljoen mensen zijn in 2008 aan de ziekte overleden.

"Het goede nieuws is dat de achteruitgang ten minste gedeeltelijk voortkomt uit de preventie", zei Michel Sidibé, uitvoerend directeur van het VN-aidsprogramma UNAIDS. Maar het programma gaat ook vaak aan zijn doel voorbij en moet dan effectiever bijgestuurd worden. Nochtans is in Afrika ten zuiden van de Sahara het aantal nieuwe infecties ter vergelijking met 2001 met 15 procent gedaald.

In Oost-Azië liepen de nieuwe hiv-infecties met 25 procent en in Zuid- en Zuidoost-Azië met tien procent terug. Ook het aantal aidsdoden daalde de afgelopen vijf jaar met tien procent. De patiënten kregen meer levensverlengende geneesmiddelen ter beschikking, waardoor 2,9 miljoen mensenlevens konden gered worden, luidt het. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud