VN en VS trekken niet-essentieel personeel terug uit Centraal-Afrikaanse Republiek

De VN en de Verenigde Staten trekken al hun niet-essentieel personeel en hun families terug uit de Centraal-Afrikaanse Republiek omdat rebellen de hoofdstad Bangui naderen. Dat maakten ze woensdag bekend.

Na twee weken van gewelddadige opstand is de rebellencoalitie Seleka de Centraal-Afrikaanse hoofdstad genaderd. Ze beweren die niet te willen veroveren, maar de woordvoerder van de VN, Martin Nesiry, zegt dat het erop lijkt dat het tegendeel waar is. De voorlopige terugtrekking van tweehonderd medewerkers van de VN is een voorzorgsmaatregel voor het geval de situatie in Bangui zou verslechteren, zegt Nesiry.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg op 23 december dat het niet-essentiële personeel van de ambassade in Bangui en hun families zouden vertrekken, zegt de woordvoerder van het ministerie, Patrick Ventrell. De ambassade adviseerde op 25 december alle Amerikanen om de Centraal-Afrikaanse Republiek te verlaten.

Frankrijk liet woensdag zijn ambassade beschermen omdat die aangevallen werd door manifestanten. Zij uitten hun ongenoegen over de passiviteit van de oude koloniale heerser. Daarvoor hielden de manifestanten een sit-in voor de ambassade van de VS.

De rebellencoalitie Seleka nam op 10 december de wapens op. Nadat ze op twee weken tijd verschillende steden hebben veroverd, zijn ze nu Bangui genaderd.

(VKB)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud