VN-gezant ontmoet juntaleider in Myanmar

De leider van de militaire junta in Myanmar, het vroegere Birma, is dinsdag bezweken voor de internationale druk. Generaal Than Shwe (74) stemde in met een gesprek met VN-gezant Ibrahim Gambari.

Gambari probeert al sinds zaterdag een dialoog op te zetten tussen het militaire regime in Myanmar en de oppositie van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Zij staat momenteel onder huisarrest als politiek gevangene. De ontmoeting tussen de VN-gezant en de leider van de militaire junta vond plaats in Naypyidaw, de geïsoleerde regeringszetel op 350 km ten noorden van de havenstad Yangon. Na het gesprek keerde Gambari terug naar Yangon voor een tweede onderhoud met oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Daarna vloog de VN-gezant naar Singapore. Meer details over de gesprekken werden niet bekendgemaakt.

Myanmar wordt sinds 1962 door een militaire junta bestuurd. De huidige junta geldt als een van de meest corrupte regimes ter wereld. Het leger zette vorige week eerst traangas en de wapenstok in tegen tienduizenden vreedzame demonstranten en vuurde dan met scherp in de massa. Het regime spreekt van tien doden, maar de Australische regering maakt gewag van 30 doden. De oppositie in Myanmar vreest dat er tot 200 doden vielen. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud