VN-missie hekelt optreden Congolese regeringstroepen in maart

De ongeregeldheden van 22 en 23 maart in de Congolese hoofdstad Kinshasa tussen het Congolese leger en de aanhangers van senator Jean-Pierre Bemba hebben het leven gekost aan "ongeveer driehonderd" mensen en misschien wel meer. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van Monuc, de VN-vredesmissie in Congo. Het regeringskamp krijgt het verwijt dat het "massaal" tot willekeurige arrestaties is overgegaan.

Het rapport dateert van mei en blijkt volgens diplomatieke bronnen alleen maar in een voorlopige versie te bestaan. Een definitief rapport is er nooit geweest.

In het document wordt het "ongerechtvaardigde, buitensporige en ondoordachte" gebruik van geweld voor en tijdens de vijandelijkheden op de korrel genomen. De Congolese regering heeft nagelaten om de burgerbevolking van Kinshasa te beschermen wanneer het de beslissing had genomen om de residenties van Bemba aan te vallen, luidt het. De troepen van de voormalige Congolese vicepresident krijgen wel de verantwoordelijkheid voor de gewelddadigheden in de schoenen geschoven. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud