VN-oproep tot de Libische regering na gevechten in Bani Walid

In Libië zijn de gevechten in de stad Bani Walid weer opgeflakkerd. Volgens lokale media is de humanitaire situatie in het door gezagsgetrouwe milities belegerde, voormalige Kadhafi-bolwerk zeer slecht. Vele gezinnen en families zijn naar de stad Tarhuna gevlucht. Hoeveel mensen sinds het begin van de gevechten in de voorbije weken zijn gedood, is niet duidelijk. De milities zouden tijdens het weekeinde 22 leden verloren hebben.

Er is ook nog steeds geen bevestiging voor berichten van militieleden uit de stad Misrata, die zaterdag verklaard hadden dat ze Khamis al-Kadhafi, de jongste zoon van de vorig jaar gedode kolonel Moammar al-Kadhafi, in Bani Walid hadden gevangengenomen. Naar verluidt raakte Khamis gewond en zou hij tijdens zijn overbrenging naar Misrata gestorven zijn.

Een woordvoerder van de strijdkrachten verklaarde dat regeringsgetrouwe milities Bani Walid voor 85 procent in handen hebben. In de overige wijken wordt uit consideratie voor de achtergebleven burgers voorlopig niet binnengedrongen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon toonde zich volgens een woordvoerder bezorgd over de toestand in Bani Walid. Hij riep de overgangsregering op een vreedzame oplossing te zoeken voor het conflict in de woestijnstad.

Zondag hadden een vijfhonderdtal mensen voor de zetel van het parlement in Tripoli tegen de militaire campagne in Bani Walid geprotesteerd. Ze werden door bewakers met waarschuwingsschoten verjaagd. (MAHMUD TURKIA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud