Voor het eerst zetelen twee zwarten gelijktijdig in Amerikaanse Senaat

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Verenigde Staten zullen twee verkozen zwarten gelijktijdig in de Senaat zetelen. Dat is een gevolg van de aanstelling woensdag van de opvolger van John Kerry, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken in de regering van president Obama.

De gouverneur van Massachusetts heeft de Democraat William Cowan (43) aangewezen om tijdelijk de vacant geworden plaats van John Kerry in te nemen, tot de speciale tussentijdse verkiezing van 25 juni, zoals voorzien in de wet.

Cowan treft in de hoge vergadering de Republikein Tim Scott. Hij werd in december door de gouverneur van Zuid-Carolina benoemd als vervanger van een ontslagnemende senator. De Amerikaanse Senaat telt 100 leden.

In de enkele maanden van zijn interim-mandaat, zal William Cowan pas de achtste zwarte worden die in de hoge vergadering zetelt. Eén van zijn voorgangers was Barack Obama tussen 2005 en 2008. In het Huis van Afgevaardigden vormen zwarten de grootste groep, met 42 verkozenen, waarbij 40 Democraten.

(GEL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud