Voormalige Spaanse toprechter Baltasar Garzon advocaat van Julian Assange

De bekende voormalige Spaanse toprechter Baltasar Garzon gaat de verdediging leiden van klokkenluiderswebsite WikiLeaks en haar stichter Julian Assange. Dat meldt WikiLeaks dinsdag.

Garzon heeft recentelijk een ontmoeting gehad met Assange om een nieuwe verdedigingsstrategie te bepalen, luidt het in een communiqué. Het doel is de website en Assange te beschermen tegen het "huidige misbruik van de procedures" en om "de arbitraire en extralegale acties van het financieel systeem" tegen de website en de stichter bloot te leggen.

Ook klinkt het dat Garzon moet aantonen hoe "geheime Amerikaanse procedures tegen Julian Assange en WikiLeaks andere juridische procedures aantasten en besmetten, zoals de procedure voor de uitzetting van Assange".

De Australische oprichter van WikiLeaks verblijft sinds 19 juni in de ambassade van Ecuador in Londen. Zo wil hij voorkomen dat hij uitgeleverd wordt aan Zweden. Hij vreest dat Zweden enkel een tussenstop zou zijn richting de VS, waar hij veroordeeld zou kunnen worden voor het lekken van duizenden geheime diplomatieke en militaire documenten. Assange heeft politiek asiel aangevraagd in Ecuador.

Baltasar Garzon was jarenlang onderzoeksrechter in tal van ophefmakende zaken: zo liet hij de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet in 1998 oppakken in Londen. In februari dit jaar werd Garzon echter veroordeeld tot een beroepsverbod omwille van niet-geoorloofde afluisterpraktijken in een corruptie-onderzoek dat in 2009 de -nu regerende- Spaanse rechterzijde opschudde. De rechten van de verdediging werden daarbij geschonden. (THD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud