Vredesactivist en fitnessgoeroe Sri Chinmoy gestorven

Sri Chinmoy, die naam heeft gemaakt als fitnessgoeroe en vredesactivist maar ook omstreden was als sekteleider, is overleden. Volgens de krant The New York Times overleed de in India geboren man donderdag in zijn woning in New York.

De man heeft een hartinfarct gehad, aldus het Sri Chimnoy Center.

De steeds in het wit uitgedoste goeroe leefde sinds de jaren zestig in New York en leidde van daaruit een wereldwijde beweging van meditatie- en fitnessgroepen. Hij zag zijn "World Harmony Concerts" met meditatie en muziek als een impuls voor een betere wereld en het samenleven van culturen.

Hij eiste van zijn aanhangers geweldige lichaamsprestaties, voornamelijk op het vlak van zwemmen, lopen en gewichtheffen.

Sri Chinmoy zou meer dan 200.000 schilderijen hebben gemaakt, 1.500 boeken en 115.000 gedichten hebben geschreven en meer dan 20.000 liederen in elkaar hebben geknutseld.

Tot zijn prominente aanhangers behoren atletieklegende Carl Lewis, stergitarist Carlos Santana, zangeres Roberta Flack en Clarence Clemons, de saxofonist van Bruce Springsteen.

De grondslag van de Chinmoy-beweging is meditatie, gericht op een foto van de leermeester. Volgens zijn leer moeten zijn medestanders zich vegetarisch voeden, alcohol en drugs afzweren en zoveel mogelijk aan seksuele contacten verzaken. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud