Vrouwen hebben bijzondere rugstructuur om kind te kunnen dragen

Vrouwen hebben in de loop van de evolutie bijzondere rugstructuren ontwikkeld om bij een zwangerschap hun kind beter te kunnen dragen. Deze aanpassingen zijn noch bij mannen, noch bij chimpansees aanwezig. Tot die vaststelling kwamen wetenschappers van de Harvard Universiteit in Cambridge.

De wijzigingen aan de rugstructuur helpen om het gewicht van het kind te dragen en het veranderde zwaartepunt van het lichaam weer in evenwicht te brengen, zonder dat de rug schade ondervindt. Waarschijnlijk deden de wijzigingen zich miljoenen jaren geleden voor bij onze voorouders.

Alleen al het gewicht van de buik neemt tijdens de zwangerschap gemiddeld met zeven kilo toe. Door het lopen op twee benen ontstaat daardoor instabiliteit, die de rugmusculatuur belast en vermoeit en uiteindelijk ook de wervelkolom beschadigt.

Om dat te vermijden is de wervelkolom bij vrouwen holler dan bij mannen. Bovendien zijn bij vrouwen twee of drie lendenwerverls met mekaar vergroeid en op die manier versterkt. Ook de afstand tussen de gewrichten zijn groter. Zwangere vrouwen kunnen zo naar achteren leunen om het vooraan toenemende gewicht in evenwicht te brengen, zonder de rug te beschadigen.

Bij chimpansees is dat onderscheid tussen mannen en vrouwen niet te zien. (SER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud