Vruchtbaarheidsbehandelingen "leveren eigenlijk weinig op"

Koppels die om een kind te kunnen krijgen bepaalde vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan, maken daardoor nauwelijks meer kans op een baby dan wanneer ze dat langs natuurlijke weg proberen. Dat staat te lezen in nieuw onderzoek dat de Sunday Times kon inkijken en dat het huidige medische beleid terzake op losse schroeven zet.

Wetenschappers van de universiteiten van Oxford en Aberdeen onderzochten 580 vrouwen die al meer dan twee jaar zonder succes hadden geprobeerd een kind te krijgen. Een groep van 193 vrouwen kreeg de raad gewoon seks te hebben, zonder meer. Twee even grote groepen kregen twee fertiliteitsbehandelingen toegediend, respectievelijk het medicijn clomifene of IUI-inseminatie.

De vrouwen werden zes maanden van nabij gevolgd en aan het einde van het onderzoek bleek dat er in totaal 101 geboorten hadden plaatsgevonden: 32 bij de vrouwen die alleen seks hadden gehad, 26 bij de vrouwen die clomifene namen en 43 bij de vrouwen die een inseminatie met IUI hadden gehad. Dat bracht de vorsers tot de vaststelling dat het toedienen van dergelijke behandelingen te weinig voordelen biedt om het medisch aan te raden. (HMU)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud