VS-ambassadeur Libië gedood : VS herzien veiligheidsmaatregelen ambassades

De Verenigde Staten hebben de veiligheidsmaatregelen in alle diplomatieke posten in het buitenland herzien na de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi. Bij de aanval kwamen dinsdagavond vier Amerikanen om, onder wie ambassadeur Christopher Stevens.

"We hebben vorige nacht aan alle diplomatieke posten wereldwijd gevraagd de veiligheidsmaatregelen te herzien en de nodige maatregelen te nemen om ze te versterken indien nodig", zei een verantwoordelijke van het ministerie van Buitenlandse zaken woensdag tijdens een teleconferentie.

Ook werd verduidelijkt dat al het niet-essentiële personeel van de ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli evenals het voltallige personeel van het consulaat in Benghazi geëvacueerd werden naar de luchtmachtbasis in het Duitse Ramstein. De diplomatieke aanwezigheid in Tripoli werd herleid tot een minimum, tot een "noodniveau".

Ook de drie gewonden en de lichamen van de slachtoffers werden naar Ramstein overgevlogen. Bij andere verantwoordelijken was er eerder sprake van vijf gewonden.

Intussen is het debat gestart over wie achter de aanval op het consulaat zit. Republikeins afgevaardigde en voorzitter van de commissie Inlichtingen Mike Rogers zei op de zender CNN dat er nog onduidelijke elementen zijn maar dat de aanval "duidelijk de stempel van al-Qaida heeft".

Een Amerikaanse verantwoordelijke zei anoniem aan het Franse persagentschap AFP dat de huidige hypothese uitgaat van een "geplande" aanval die dus niet zomaar ontstond omwille van het protest tegen de bewuste anti-islamfilm. Wat begon als het protest van een woedende menigte, mondde uit in een gecoördineerde operatie, luidde het. (GIANLUIGI GUERCIA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud