VS dicht bij Israëlisch-Palestijnse deal

De Verenigde Staten staan op het punt om een Israëlisch-Palestijnse deal te sluiten die de in het slop geraakte vredesgesprekken in het Midden-Oosten nieuw leven moet inblazen. Dat schrift de Britse krant Guardian woensdag.

Israël kon uiteindelijk overhaald worden om mee te werken nadat de Verenigde Staten hadden beloofd "een hardere aanpak te hanteren ten opzichte van Iran en het Iraanse nucleaire wapenprogramma", luidt het.

De VS zouden er, samen met Groot-Brittannië en Frankrijk, bij de VN-veiligheidsraad op aandringen om de sancties tegen Iran nog uit te breiden naar 's lands olie- en gasindustrie, wat een serieuze handicap voor de Iraanse economie zou kunnen betekenen. In ruil zou de Israëlische regering akkoord gaan met een gedeeltelijke bevriezing van de bouw van nederzettingen in het Midden-Oosten.

De Amerikaanse president Barack Obama zou het nieuws over de doorbraak aankondigen tijdens een vergadering van de wereldleiders op de algemene vergadering van de VN in New York in de week van 23 september of op de G20-top in Pittsburgh op 24 en 25 september.

Volgens The Guardian zitten de onderhandelingen in een dergelijk vergevorderd stadium dat Frankrijk en Rusland de VS al hebben aangeboden een vredesconferentie te beleggen. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud