VS-geheime dienst minimaliseert "Iraanse dreiging"

Iran heeft zijn atoomwapenprogramma reeds in 2003 gestopt en is minder vastberaden om nucleaire wapens te ontwikkelen dan de regering-Bush tot dusver geloofde of deed uitschijnen. Tot die conclusie komt de Amerikaanse geheime dienst in een maandag gepubliceerd rapport.

Hoewel het land uranium blijft verrijken (wat het volgens de statuten van het Internationaal Atoomagentschap ook mag), had Iran tot deze zomer zijn atoomwapenprogramma niet hervat, aldus de lang verwachte National Intelligence Estimate (NIE). De NIE spreekt de mening van de "internationale gemeenschap" tegen, die al jaren Teheran van het werken aan een atoomwapen verdenkt.

Volgens de nieuwste NIE stopte Iran met het niet-civiele gedeelte van zijn nucleaire programma door de toenemende internationale druk en de nauwlettende en nauwkeurige internationale controle. Het geeft aan, stelt het rapport, dat Iran in deze kwestie meer beïnvloedbaar is dan we hadden gedacht. In het NIE-rapport van 2005 werd nog een ter zake onbuigzaam Teheran geschilderd.

Voorts stelt het rapport dat Iran wegens technische problemen vermoedelijk pas "ergens tussen 2010 en 2015" over voldoende hoogverrijkt uranium kan beschikken om een kernbom te ontwikkelen. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud