VS met G.I. Janes Syrische leeuwinnen achterna

Het Amerikaanse leger heeft donderdag officieel het verbod opgeheven waardoor vrouwen niet aan gevechten konden deelnemen. Dat meldt de Amerikaanse uittredende minister van Defensie Leon Panetta.

"De vrouwen hebben grote moed en grote zelfopoffering getoond op of naast de slagvelden. Ze hebben zonder voorgaande bijgedragen aan de missie van het leger en bewezen dat ze in steeds meer opdrachten kunnen dienen", onderstreepte de minister. "Door de regel in te trekken, wil het ministerie verzekeren dat de missies door de meest gekwalificeerde en meest capabele personen vervuld worden, ongeacht hun geslacht."

De beslissing komt er op aanraden van de stafchefs de Amerikaanse strijdkrachten. Zij hebben tot januari 2016 om uitzonderingen op de nieuwe regel aan te brengen. De beslissing van het Amerikaanse leger spruit voort uit wat de conflicten in Irak en Afghanistan aan het licht brachten. Daar bestaan geen duidelijke frontlinies en betaalden vrouwen al de bloedprijs.

De 204.714 vrouwelijke soldaten, of 14,5 procent van het Amerikaanse reguliere leger (zonder de reserve en de nationale garde), mochten omwille van een regel uit 1994 niet in gevechten dienen. (FILIPPO MONTEFORTE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud