VS planten antiraketradar in Qatar

De VS zijn op een geheime plaats in Qatar begonnen met de bouw van een radarstation om te dienen als vroeg alarm bij de lancering van Iraanse raketten, zo heeft de Wall Street Journal (WSJ) bericht.

Volgens de zakenkrant moet de inplanting van de radar Israël en andere bondgenoten geruststellen door te tonen dat het Pentagon na maanden van blijkbaar steriele onderhandelingen met Teheran over zijn atoomprogramma maatregelen neemt.

Het geavanceerde radarsysteem in Qatar moet het traject van vanop Iraans grondgebied gelanceerde ballistische raketten achterhalen en volgen. Een soortgelijke radar is sinds 2008 in de Israëlische Negev-woestijn ontplooid. In Turkije is er één geïnstalleerd in het kader van het raketafweersysteem van de NAVO.

Die radars zijn verbonden met intercepteerraketten aan boord van Amerikaanse schepen die de Middellandse Zee doorkruisen.

Nog volgens de WSJ zou het Pentagon de komende maanden, wellicht in de Verenigde Arabische Emiraten, het antiraketsysteem THAAD ontplooien. Dit kan raketten op grote hoogte intercepteren. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud