VS willen druk op Iran verhogen

De Amerikaanse regering houdt vol dat Iran een kernbom probeert te bouwen en wil meer druk uitoefenen op Teheran. Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Zalmay Khalilzad, bereiden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk een nieuwe VN-resolutie voor over strengere sancties tegen Iran. Daarover wordt echter pas eind november beslist.

"Diplomatie vraagt meer druk om Iran tot samenwerking te bewegen", zei Khalilzad. Het regime in Teheran mag niet de kans krijgen om ook maar de knowhow te ontwikkelen om een atoomwapen te bouwen.

Iran verrijkt uranium "en doet dat om nucleaire wapens te ontwikkelen", aldus Dana Perino, woordvoerster van het Witte Huis. Wat kernwapens betreft is "Iran de grootste uitdager van de veiligheid", zo stelde ze nog.

Volgens Mohammed el-Baradei, hoofd van het Internationale Atoomagentschap (IAEA), zijn er echter geen bewijzen dat Iran aan een atoombom werkt. Hij beschuldigde de Amerikaanse leiders er zondag nog van "olie op het vuur te gooien" met hun verscherpte retoriek. (SER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud