VS zinspelen op uitstel ingebruikneming van raketschild

In de strijd om het geplande Amerikaanse raketschild hebben de Verenigde Staten op een mogelijk uitstel van de "volledige ingebruikneming" van het systeem gezinspeeld. De Verenigde Staten overwegen de ingebruikneming op de lange baan te schuiven tot er "een concreet bewijs" voor een Iraanse bedreiging op tafel ligt, zei de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates dinsdag in Praag.

Bovendien bood Gates Moskou in de Tsjechische hoofdstad de mogelijkheid aan dat Russische militairen permanent aanwezig kunnen zijn op het geplande radarondersteuningspunt in het West-Boheemse Brdy. "We willen zo de transparantie vergroten", zei Gates.

Volgens de waarnemende Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomas Pojar zal een mogelijk akkoord tussen Praag en Washington over het geplande Amerikaanse raketschild tot 2008 uitgesteld worden. Oorspronkelijk wilden beide partijen de onderhandelingen tegen het eind van het jaar afsluiten.

Rusland heeft ondertussen terughoudend op het nieuws gereageerd. "We zijn bereid ons over de Amerikaanse voorstellen te beraden, zo gauw deze via officiële weg worden bekendgemaakt", zei een niet bij naam genoemde medewerker van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag aan het persagentschap Itar-Tass in Moskou. (HOA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud