VS2008: Amerikanen kiezen niet rechtstreeks hun president

De Amerikanen duiden tijdens de eigenlijke stembusslag op 4 november niet rechtstreeks de president aan, maar wel kiesmannen of -vrouwen die in het "Electoral College" (Kiescollege) zullen zetelen. Dit college duidt officieel het nieuwe staatshoofd aan.

Met hun stem bepalen de Amerikanen de samenstelling van het Electoral College. Een presidentskandidaat die in een staat wint, rijft meteen alle kiesmannen van die staat binnen. Slechts in de staten Maine en Nebraska geldt het principe van "the winner takes it all" niet.

Binnen het kiescollege zijn er 538 stemmen. Een kandidaat moet 270 stemmen halen om tot president te worden uitgeroepen. De beslissing van het college valt op 15 december.

De slag om de stemmen in het Electoral College is ook de reden van de zware betwisting rond de uitslag in de staat Florida in het jaar 2000. Hoewel de toenmalige Democratische vicepresident Al Gore landelijk gezien meer stemmen had dan Bush, werd Bush president omdat hij dankzij de kiesmannen van Florida de meerderheid had behaald in het Electoral College. Toen stuurde Florida 25 kiesmannen, nu zijn het er 27.

Andere "toppers" qua stemmen in het "Electoral College" zijn Californië (55), Texas (34), New York (31), Pennsylvania (21), Illinois (21) en Ohio (20). (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud