VS2008: Democraten verstevigen greep op het Congres

Terwijl de Democraat Barack Obama dinsdag de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen, verstevigt zijn partij haar meerderheid in het Congres.

In de Senaat, waar 35 van de 100 zetels te grabbel waren, kunnen de Democraten al op 56 zetels rekenen, tegen 40 voor de Grand Ole Party (GOP). De Democraten hebben aldus vijf zetels van de Republikeinen afgesnoept.

In de vorige Senaat had de Democratische partij, mede dankzij de stemmen van twee onafhankelijke senatoren (onder wie de vroegere Democratische kandidaat-vicepresident Joe Liebermann), een meerderheid van 51 zetels.

In het volledig te vernieuwen Huis van Afgevaardigden, waar er 435 zetels zijn, hebben de Democraten volgens prognoses van CBS al 250 zetels en volgens de site RealClearPoltics (RCP) 241 zetels, tegen respectievelijk 171 en 160 voor de Republikeinen. De GOP heeft volgens CBS al 16 zetels moeten prijsgeven, volgens RCP al 18 zetels.

De meerderheid in het Huis bedraagt 218 stemmen.

Het is dus vrijwel zeker dat Obama niet, zoals de Republikein George W. Bush tijdens zijn laatste twee ambtsjaren wel kende, een "cohabitation à l'américaine" zal meemaken. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud