VS2008: homohuwelijken verboden in referenda

Samen met de verkiezingen voor een nieuwe president, hebben de kiezers zich in enkele staten via volksraadplegingen ook kunnen uitspreken over allerhande kwesties.

In Florida en Arizona hebben de kiezers voor amendementen op de grondwet van hun staat gestemd om het homohuwelijk te verbieden. Gedeeltelijke resultaten geven aan dat ook het electoraat in Californië een soortgelijke maatregel wil steunen. Met zowat de helft van de stemmen geteld bleek dat 52,5 procent voor het amendement was, nadat het Hooggerechtshof van de westelijke staat het homohuwelijk als strokend met de grondwet had bevonden.

In de staten Michigan, South Dakota, Colorado en Massachusetts werden initiatieven voor het medicinaal gebruik van marihuana goedgekeurd.

In Californië stemde de bevolking dan weer een ambitieus plan weg om van de staat een model te maken in duurzame energie. Maar dierenbeschermers in diezelfde staat zagen tot hun genoegen wel een voorstel gestemd voor een diervriendelijker behandeling van hoenderen, zwangere varkens en kalveren.

En in de westelijke staat Washington keurden de kiezers stervensbegeleiding door artsen voor ongeneeslijke zieke mensen goed. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud