VS2008: Obama gemiddeld 7,3 procentpunt voor in laatste peilingen

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama ligt in de laatste peilingen voor de strijd om het Witte Huis gemiddeld 7,3 procentpunt voor op zijn Republikeinse tegenstrever John McCain. Dat meldt de gezaghebbende website RealClearPolitics (RCP) dinsdag op Election Day.

RCP berekende het gemiddelde van 14 peilingen en kwam tot de vaststelling dat Obama zou uitkomen op 51,6 procent van de stemmen, tegenover 44,3 procent voor McCain. Dat impliceert een voorsprong van 7,3 procentpunt voor de senator uit Illinois. In vorige gemiddelden bedroeg de voorsprong nog respectievelijk 7,5, 6,9 en 6,4 procentpunt.

Obama ligt in alle door RCP in rekening genomen peilingen voor: van 5 procentpunt in de poll van IBD/TIPP en Diageo/Hotline (met een respectievelijke foutenmarge van 3,4 en 3,3 procentpunt) tot 11 procentpunt in een onderzoek van Gallup (met een foutenmarge van 2 procentpunt).

Volgens de website zou de zwarte senator nu al uitkomen op 278 stemmen in het Electoral College, acht meer dan nodig is; McCain zou 132 kiesmannen achter zich krijgen. Het virtuele college heeft 538 zetels. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud