Vulkaanuitbarsting dreigt op de Filipijnen

Op de Filipijnen is het bang wachten op een uitbarsting van de vulkaan Mayon. De autoriteiten waarschuwden zondag voor een "enorme explosieve uitbraak" in de komende dagen. Het Filipijnse instituut voor Vulkanologie en Seismologie verhoogde de alarmtoestand naar niveau vier, de op een na hoogste categorie. De vulkaan Mayon, die door zijn bijna perfecte kegelvorm bekend is, ligt in de provincie Albay, 360 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla.

Meer dan 40.000 mensen hebben hun woningen aan de voet van de vulkaan verlaten, sinds hij de vorige week de eerste vurige lava uitspuwde. De autoriteiten deelden mee dat politie en leger aangewezen zijn, niemand nog in de zone rond de vulkaan toe te laten. Vooral boeren willen terugkeren om hun vee te redden. Raffy Alejandro van de civiele bescherming verklaarde evenwel dat de regering al heeft toegezegd om gepaste verliezen te vergoeden.

De 2.472 meter hoge vulkaan is sinds 1616 al een 50-tal keer uitgebarsten - de laatste keer in juli 2006. Toen hadden 30.000 mensen hun huizen verlaten. De zwaarste uitbarsting dateert van 1814, toen 1.200 mensen omkwamen en een hele stad onder de lava werd bedolven. Bij een eruptie in 1993 stierven 79 mensen. (OSN)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud