Waarschijnlijk tweede ronde in presidentsverkiezingen Ivoorkust

De presidentsverkiezingen in Ivoorkust stevenen waarschijnlijk af op een tweede ronde tussen huidig president Laurent Gbagbo en voormalig premier Alassane Ouattara. Dat becijferde het Franse persagentschap AFP nu meer dan de helft van de stemmen van de presidentsverkiezingen van zondag bekend zijn. Gbagbo zou 37 pct halen, Ouattara 34 pct.

Voormalig president Henri Konan moet zich tevreden stellen met 27 pct van de stemmen. AFP baseerde zich voor de berekening op de voorlopige resultaten die de onafhankelijke kiescommissie in de nacht van dinsdag op woensdag vrijgaf. De voorspelling gaat uit van meer dan de helft van de zowat 4,5 miljoen stemmers.

De tweede ronde wordt vijftien dagen na de officiële bekendmaking van de resultaten door de Grondwettelijke Raad gehouden. De datum die het meest circuleert is 28 november.

De stembusgang van zondag was sinds 2005 zes keer uitgesteld en komt er na een absoluut crisisdecennium in het land. Het is de eerste presidentsverkiezing in tien jaar. In 2002 brak in het noorden een opstand uit. Rebellen van de Forces Nouvelles (FN) slaagden er in een mum van tijd in om bijna de helft van het land (het noorden) onder controle te krijgen en tot op de dag van vandaag te houden. (MDP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud