Wapenleveringen Syrië - Reynders nodigt gewesten uit om violen te stemmen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de minister-presidenten van de drie gewesten vrijdag per brief herinnerd aan het federale standpunt over wapenleveringen aan Syrië, nu de EU het embargo heeft opgeheven. Hij stelt hen ook voor samen te komen om de standpunten te "coördineren", aangezien in ons land de gewesten bevoegd zijn voor wapenexport.

Reynders schrijft de minister-presidenten dat België er alles aan gedaan heeft om de eenheid van de EU te behouden en het algemene sanctieregime in stand te houden. "De meeste restrictieve maatregelen zijn inderdaad verlengd, maar het is helaas niet mogelijk geweest een compromis te vinden over een gemeenschappelijk standpunt betreffende een wapenembargo", luidt het in de brief.

Niettemin hebben de EU-lidstaten zich geëngageerd om "in dit stadium niet over te gaan tot de levering van dit soort materiaal aan de Nationale Raad van de Oppositie", vervolgt Reynders.

België steunt de oppositie in haar strijd, maar de federale regering vindt dat ze "momenteel niet zo ver kan gaan als het leveren van wapens". De oppositie slaagt er immers niet in zich politiek te structureren, maar heeft ook niet alle gewapende groepen onder controle. Sommige groepen hebben zelfs bevestigde banden met internationale terreurorganisaties, beklemtoont Reynders. En hoe dan ook lijken wapenleveringen voorlopig geen keerpunt te kunnen veroorzaken in het conflict.

Reynders bedankt de Vlaamse regering tot slot voor het besluit om voorlopig geen leveringen van militair materiaal aan Syrië toe te laten. Hij nodigt de drie minister-presidenten ook uit voor een vergadering om informatie uit te wisselen en de standpunten te coördineren, bijvoorbeeld ook over de transit van wapens over ons grondgebied.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud