Weinig animo bij EU-landen voor militaire operatie in Congo

Weinig EU-landen staan te springen voor een militair optreden in het woelige oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Bovendien zou zo'n Europese militaire missie moeilijk op gang te brengen zijn. Dat heeft de stafchef van de Europese Unie (EU), de Britse generaal David Leakey, maandag gezegd.

"We zouden behoorlijk wat problemen krijgen als we daarheen gaan na de val van (de hoofdstad van Noord-Kivu) Goma", zei de Brit. "Eens Goma gevallen, welke luchthavens moeten wij dan gebruiken?".

Wat het op poten zetten van een interventiemacht betreft, wees de generaal op financiële en logistieke problemen, en op de lange duur vooraleer de missie ontplooid kan worden.

Bovendien lopen volgens Leakey slechts weinige EU-leden warm voor (een bijdrage aan) zo'n interventie. Volgens de voorzitter van voormelde subcommissie, Karl von Wogau, beperkt de interesse voor gespierd ingrijpen zich tot Frankrijk, België en Spanje. Frankrijk en België hadden vorige week voorgesteld een "humanitaire" Europese militaire macht naar het crisisgebied te sturen om er de VN-troepen aldaar, de Monuc, bij te staan. De 25 andere EU-leden zagen evenwel meer heil in (het voortzetten van) de diplomatie. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud