Wereldbevolking wordt gelukkiger

De wereldbevolking is de jongste 25 jaar in het algemeen gelukkiger geworden. Dat zegt een Amerikaans-Duits team dat 25 jaar lang onderzoek deed naar het subjectief geluksgevoel in 52 landen.

Volgens het onderzoek, de "World Value Survey", werden de inwoners van 45 van die 52 landen er sinds de jaren '80 gelukkiger op. De onderzoekers, die hun bevindingen neerschreven in het vakblad Perspectives on Psychological Science, vermoeden dat het geluksgevoel vergroot doordat de persoonlijke vrijheid toeneemt, wat meestal het geval is als de economie erop vooruitgaat. Dat kan verklaren waarom de inwoners van vele Oost-Europese staten zich in 2007 gelukkiger voelen dan in de jaren '80. Hoewel vele landen er economisch gezien slechter voorstaan dan in de tijd van het communisme is het democratiseringsproces erop vooruitgegaan, en bijgevolg ook de persoonlijke vrijheid.

De onderzoekers ondervroegen sinds 1981 telkens 1.400 personen in 52 landen. In de top 10 van landen waar het subjectief geluksgevoel er het meest op vooruitging, zitten niet alleen rijke landen zoals Zweden, Denemarken en Japen, maar ook armere als Argentinië, Nigeria en Zuid-Afrika. Koploper is Mexico. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud