Wereldwijd grondwatergebruik is 3,5 keer te groot

Het wereldwijde grondwatergebruik is ongeveer 3,5 keer te groot. In belangrijke landbouwgebieden worden de grondwatervoorraden zodanig uitgeput dat 1,7 miljard mensen gevaar lopen. Dit bljkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Canadese McGill University dat deze week is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De onderzoekers ontwikkelden een nieuwe methode om de balans tussen grondwatergebruik en grondwateraanvulling in een gebied uit te drukken: de 'grondwatervoetafdruk'. Dit is het landoppervlak dat nodig is om grondwateronttrekking in een gebied in balans te brengen met de aanvulling door regen, waarbij er ook nog voldoende rivierafvoer overblijft om ecosystemen levensvatbaar te houden. "Met deze grondwatervoetafdruk kunnen wij nu wereldwijd per regio zien of grondwater op een duurzame manier wordt gebruikt, of dat er uitputting ontstaat", aldus Marc Bierkens, leider van het Utrechtse team.

"De wereldwijde grondwatervoetafdruk is meer dan 3,5 keer zo groot als alle grondwaterrijke gebieden in de wereld", zegt Yoshihide Wada van de Utrechtse universiteit. "Toch heeft 80 procent van de grondwaterrijke gebieden een duurzame

grondwatervoetafdruk - dat wil zeggen: kleiner dan 1. Dit betekent dat in de overige 20 procent de grondwatervoorraad zwaar uitgeput wordt. Op termijn vormt dit een bedreiging voor de bestaanszekerheid van 1,7 miljard mensen die nu in deze gebieden - vooral in Aziƫ en Noord-Amerika - wonen. (910)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud