Wereldwijd lijden 165 miljoen kinderen aan ondervoeding

Wereldwijd lijdt één op de vier kinderen onder vijf jaar aan ondervoeding. Dat betekent een rem op hun ontwikkeling, zo meldt VN-kinderfonds Unicef maandag in een rapport.

De cijfers van Unicef zijn ontnuchterend: 165 miljoen kinderen worden door ondervoeding geremd in hun ontwikkeling. Dat kan al het geval zijn in de baarmoeder, waardoor ze te klein op de wereld komen en hun hersenen niet volledig volgroeid zijn. Een achterstand in de eerste 1.000 dagen -vanaf de baarmoeder tot het tweede levensjaar- kan zo goed als nooit meer ingehaald worden, zo luidt het in het rapport, dat maandag voorgesteld werd op een tweedaagse conferentie in Dublin in het kader van het Ierse EU-voorzitterschap.

"Onderontwikkeling vernietigt het potentieel van een kind en verijdelt ook de kansen op ontwikkeling van een land", zo zei Unicef-directeur Anthony Lake.

Volgens het rapport is een op de drie kindersterftes te wijten aan ondervoeding.

Drie vierde van de getroffen kinderen leven in Zuid-Azië en het zuidelijke deel van Afrika.

Verscheidene landen zoals Ethiopië, Rwanda, Haïti en Peru hebben volgens Unicef met gerichte maatregelen al vooruitgang geboekt.

Op de conferentie, die vooral focust op het verband tussen de klimaatverandering en ondervoeding, wordt later ook nog de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore verwacht. De voormalige Ierse presidente Mary Robinson zei net voor de start van de conferentie al dat klimaatverandering "miljoenen mensen in hongersnood stort". (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud