"Werken in EU makkelijker met elektronische kaart met beroepskwalificaties"

Europeanen die in een ander EU-land willen werken, moeten dat makkelijker kunnen doen met behulp van een elektronische kaart die hun professionele vaardigheden aantoont. Dat vindt de commissie Interne Markt van het Europees Parlement.

De parlementsleden stemden vandaag over een geactualiseerde richtlijn over de erkenning van beroepskwalificaties. Ze stellen voor dat sectoren die de vaardigheden en de ervaring van hun leden sneller erkend willen zien in andere EU-lidstaten kunnen opteren voor een specifieke elektronische kaart. De werknemers in kwestie zouden in eigen land zo'n beroepskwalificatiekaart kunnen aanvragen.

Het voordeel is dat wie zijn vaardigheden wil laten erkennen dat niet meer in het buitenland moet doen. Wie zijn kwalificaties wil bewijzen, zal zijn elektronische kaart van thuis op zak moeten hebben.

In een adem maakt de commissie het dokters, verplegers en andere gezondheidswerkers ook moeilijker om in het buitenland aan de slag te gaan als ze in eigen land veroordeeld werden voor een misdrijf of een tuchtstraf opgelegd hebben gekregen. Nu slagen hulpverleners met een beroepsverbod er nog te gemakkelijk in om over de landsgrenzen opnieuw aan de slag te gaan. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud