Advertentie

Werknemers uitgebuit bij bouw van infrastructuur Olympische Winterspelen

Bij de bouw van de Olympische sites voor de Winterspelen in het Russische Sotsji in 2014, worden de rechten van de buitenlandse arbeiders geschonden. Dat blijkt uit een rapport van de ngo Human Rights Watch, die de Russische overheid verwijt haar ogen te sluiten voor het misbruik. Rusland verwerpt de kritiek.

Zo worden volgens de organisatie salarissen vaak te laat en soms slechts voor de helft of zelfs helemaal niet uitbetaald. Ook worden paspoorten en werkvergunningen in beslag genomen en worden werknemers gedwongen tot 12 uur per dag te werken, en genieten ze maar eens om de twee weken een rustdag.

Verschillende mensen die bij hun werkgever geklaagd hebben over de werkomstandigheden, werden vervolgens uit het land gezet, aldus nog HRW.

In totaal worden tienduizenden arbeiders, onder wie 16.000 niet-Russen, ingezet bij de werken. Het rapport van HRW is gebaseerd op getuigenissen van een zestigtal van deze werknemers, afkomstig uit Armenië, Kirgizstan, Servië, Tadzjikistan, Oezbekistan en Oekraïne.

De overheidsonderneming Olimpstroj, die instaat voor het beheer van de werken, zegt in een reactie dat er de voorbije twee jaar meer dan 1.300 controles werden uitgevoerd op de werkomstandigheden. Daarbij werden inbreuken vastgesteld, maar dan vooral op het vlak van veiligheid, luidt het. Olimpstroj geeft ook toe dat er van vijf werknemers klachten werden ontvangen over het niet respecteren van de loonvoorwaarden, maar zegt dat die problemen ondertussen zijn opgelost.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zegt de situatie op te volgen. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud