Westen dumpt afgedankte elektrische apparaten in Ghana

Afgedankte elektrische apparaten uit de Verenigde Staten en Europa komen vaak terecht op schrootmarkten in ontwikkelingslanden. Het elektronica-afval veroorzaakt ook in Ghana zware milieuvervuiling. Dat stelt Greenpeace op basis van een eigen onderzoek.

Volgens Greenpeace worden elektronische apparaten zoals gsm's, televisietoestellen en computers steeds vaker (illegaal) gedumpt in ontwikkelingslanden. Omdat de apparaten giftige stoffen zoals lood en kwik bevatten, veroorzaakt het elektronica-afval of "e-waste" zware milieuproblemen.

Greenpeace kaartte al problemen met elektronisch afval aan in China, India en Nigeria. Nu deed de organisatie onderzoek naar het elektronisch afval op schrootmarkten in Ghana. In de stalen die Greenpeace nam, werden verschillende giftige stoffen als lood, ftalaat en dioxines vastgesteld. Volgens Greenpeace kunnen die giftige stoffen onder meer schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de voortplantingsorganen bij kinderen. Ze kunnen ook schadelijk zijn voor de hersenontwikkeling en voor het zenuwstelsel.

Een groot deel van het elektronica-afval is afkomstig uit West-Europa. De export van afgedankt elektronisch materiaal is illegaal, maar vaak worden de spullen toch verscheept als tweedehandsgoederen.

Greenpeace dringt er bij de elektronicagiganten op aan de giftige stoffen uit hun toestellen te weren en om te werken aan wereldwijde recyclagesystemen.

(SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud