Westen veroordeelt erkenning Abchazië en Zuid-Ossetië

Na de erkenning van de onafhankelijkheid van de Georgische separatistische deelrepublieken Zuid-Ossetië en Abchazië zijn er massale veroordelingen door Westerse landen. De Russische president Dmitri Medvedev verklaarde dinsdag in Sochi tijdens een televisietoespraak dat hij de nodige resoluties voor de erkenning ondertekend heeft.

Jaap de Hoop Scheffer, de secretaris-generaal van de NAVO, verwierp dinsdag de Russische erkenning en zei dat die de territoriale integriteit van Georgië schendt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice noemde de erkenning "betreurenswaardig". De Duitse kanselier Angela Merkel bestempelde de erkenning tijdens en bezoek aan de Estse hoofdstad Talinn als "absoluut onaanvaardbaar" en "strijdig met het internationaal recht". Maar samenwerking tussen de Europese Unie (EU) en Rusland blijft volgens Merkel noodzakelijk, onder meer voor de mensenrechten, democratische principes en het internationaal recht.

Een woordvoerder van de Britse regering zei dat de regering van premier Gordon Brown de Russische beslissing "categoriek verwerpt". Parijs riep dan weer op tot een veroordeling door de EU. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud