"Westerse machten hebben geen probleem met 6.000 Iraanse centrifuges"

De westerse mogendheden hebben ermee ingestemd dat Iran tussen 5.000 en 6.000 centrifuges kan hebben in de nucleaire installatie van Natanz. Dat heeft de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad gezegd, aldus Iraanse staatsmedia zaterdag. De centrifuges zijn "geen probleem" en een basis voor verdere gesprekken over het nucleaire programma van Iran, dixit Ahmadinejad.

Volgens de Iraanse president begon zijn land in april met de installatie van 6.000 nieuwe centrifuges. Daarvan zijn er intussen 5.000 operationeel in Natanz. Het Internationaal Atoomagentschap heeft het dan weer over 3.000 tot 3.500 centrifuges die operationeel zijn.

Ahmadinejad zei ook dat "het verzet" van Iran de Verenigde Staten verplicht heeft van instelling te veranderen en aan de gesprekken deel te nemen. "De Amerikanen zeiden voordien dat Iran de uraniumverrijking moest opschorten opdat ze aan de onderhandelingen zouden deelnemen, maar ze hebben nu deelgenomen zonder dat Iran zijn verrijkingsprogramma heeft opgeschort, en we onthalen dat gunstig", aldus de Iraanse president. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud