Wetenschappers willen wereld met minder Janssens en Peeters

Twee wetenschappers willen dat wereldwijd gestreden wordt tegen de al te gebruikelijke familienamen. In het Duitse academische tijdschrift Beiträge zur Namenforschung (Bijdragen tot het naamonderzoek) stellen auteurs Harald Jockush en Alexander Fuhrmann voor, dat afgeweken wordt van de traditie om kinderen de (familie)naam van hun vader te geven.

De zeldzame familienamen, aldus Jockusch en Fuhrmann, zijn aan het uitsterven, terwijl te veel Chinezen Wang heten, Engelstaligen Smith en Duitstaligen Müller. In het Nederlandse taalgebied zijn vooral Janssens en Peeters een plaag.

Hun voorstel: de jonge ouders moeten afwegen welk van beide familienamen het minst courant is, en dan voor die variant kiezen.

De twee auteurs, een gepensioneerd professor biologie en een fysicus, tonen aan de hand van een mathematisch model hoe de wereld er over vijftig jaar zou uitzien indien hun voorstel wordt toegepast. Het model voorspelt dat het aantal Janssensen, Peetersen en dies meer tot een vijfde gekrompen zal zijn. De twee stellen gelukkig geen verbod op huwelijken tussen Smith en Jones, Wang en Li of Janssens en Pe(e)ters voor.

(MAE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud