Wilders' partij PVV verliest 3 zetels in peiling

De onrust rondom opstappende parlementsleden van de PVV heeft de Partij Voor de Vrijheid van de populistische Nederlandse politicus Geert Wilders in de peilingen geen goed gedaan. De PVV verloor in de wekelijkse enquête van Maurice de Hond 3 zetels in vergelijking met vorige week en komt uit op 20 zetels. De PVV heeft nu nog 24 zetels in de Kamer.

Toch zegt nog bijna twee derde deel van de kiezers uit 2010 weer op de PVV te zullen stemmen. Daartegenover staat dat de winst van kiezers uit andere partijen is gedaald naar vrijwel nul. "Daarmee wordt het voor de PVV steeds moeilijker om uiteindelijk op 12 september op de score van 2 jaar geleden uit te komen", stelt De Hond.

Op 12 september kiezen de Nederlanders een nieuw parlement. Het telt 150 zetels.

De rechtsliberale regeringspartij VVD profiteert van het verlies van Wilders en stijgt met 3 zetels naar 29. Dat zijn er nog wel 2 minder dan ze er nu hebben.

De Socialistische Partij SP moet 1 zetel inleveren en staat daarmee nog maar 2 zetels voor de VVD. Nu heeft de oppositionele SP 15 zetels in de Kamer.

De christendemocratische regeringspartij CDA komt uit op 14 zetels, eentje meer dan vorige week maar 7 minder dan nu in de Kamer.

De sociaaldemocratische oppositiepartij PvdA krabbelde de afgelopen week 1 zetel op tot 19 zetels (nu 30 in de Kamer).

De Hond peilt via het internet onder ten minste 2.500 mensen (ROBIN UTRECHT)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud