Winter- en zomeruur voortaan ook in Iran

In Iran zal opnieuw op het winter- en zomeruur overgeschakeld worden. De Raad van wachters van de grondwet heeft zondag een wet in die zin goedgekeurd die door het parlement was gestemd. President Mahmoed Ahmadinejad is niet opgezet met de maatregel.

De Raad van wachters van de grondwet oordeelde dat de wet niet "in tegenstelling was met de grondwet en de sharia". De wet voorziet dat twee keer per jaar van uur veranderd wordt, op 22 september en op 21 maart.

De Iraanse regering besliste in maart 2006 om de uursveranderingen niet meer toe te passen. Volgens haar bestond er "geen enkele overtuigende studie over de energiebesparingen die gerealiseerd worden". Een woordvoerder voegde er zondag aan toe dat de uursverandering ook problemen stelt voor de naleving van de religieuze regels en voor scholieren en studenten.

Door de beslissing van de Raad van wachters van de grondwet moet de Iraanse regering nu echter in principe in minder dan een week overschakelen op het winteruur.

De uursveranderingen dateren van de tijd van het sjah-regime. Na de islamitische revolutie van 1979 werd de maatregel afgevoerd om begin de jaren 90 opnieuw ingevoerd te worden.

(VRW)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud