Woningblok kolonisten in Hebron ontruimd

Na dagenlange gewelddadige schermutselingen in de gedeelde stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever heeft het Israëlische leger donderdag verrassend een door Joodse kolonisten bewoond gebouw in Hebron bestormd. Onmiddellijk daarna kwam het tot een aanval van kolonisten op Palestijnen. Die aanval kan volgens het Palestijnse bestuur tot een einde van de vredesgesprekken met Israël leiden.

De Israëlische politie heeft vrijdag de toegang tot het Moskeeënplein in Oost-Jeruzalem beperkt uit vrees voor Palestijnse demonstraties in een reactie op het geweld van de kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De Israëlische regering is voor de escalatie van het geweld rechtstreeks verantwoordelijk, zei de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Om een uitbreiding van de rellen te verhinderen, werd Hebron kort na zonsondergang tot militair verboden gebied verklaard.

De Israëlische televisie toonde beelden van de ontruiming van het omstreden gebouw. Die lieten tientallen gewapende politieagenten met beschermende uitrusting en wapenstokken zien die het woonblok binnendrongen en kolonisten aan handen en voeten naar buiten droegen of sleepten. Volgens verplegers vielen er minstens 25 gewonden langs beide zijden. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud