Zambiaanse verkiezingswinnaar Banda legt eed af

Overschaduwd door protesten van de oppositie heeft Rupiah Banda in het zuidoost-Afrikaanse land Zambia enkele uren na de bekendmaking van zijn verkiezingsoverwinning zondag de eed afgelegd als president. De 71-jarige politicus was eerder met 40,09 procent van de stemmen tot winnaar uitgeroepen - een resultaat waarover uitdager Michael Sata van het Patriottisch Front zijn twijfels heeft.

De partij van Sata had zaterdagavond de kiescommissie tevergeefs aangemaand de telling stop te zetten op verdenking van onregelmatigheden. Sata had bij de telling van de stemmen lange tijd voorgelegen op Banda, maar was plotseling teruggevallen. Sata heeft volgens de uitslag uiteindelijk slechts 38,1 procent van de stemmen kunnen verzamelen.

Na de verrassende verkiezingsoverwinning van de eerder al zittende interim-president Rupiah Banda was het volgens radioberichten in bolwerken van Sata - de sloppenwijken rond de hoofdstad Lusaka en de stad Kitwe in het kopergebied - hier en daar tot rellen gekomen. Over mogelijke arrestaties of gewonden is voorlopig niets bekend.

Verkiezingswaarnemers van de Afrikaanse Unie (AU) en de regionale statenbond SADC hebben de verkiezingen als vrij en eerlijk omschreven. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud