Zanger Gilberto Gil in Brazilië afgetreden als minister van Cultuur

De Braziliaanse superster Gilberto Gil is afgetreden als minister van Cultuur. De 66-jarige zanger en componist, die ook in Europa, de Verenigde Staten en Japan erg populair is, verklaarde woensdag in Brasilia dat hij zich in de toekomst weer meer met muziek wil bezighouden. President Luiz Inacio Lula da Silva aanvaardde zijn ontslag.

De meervoudige Grammy-winnaar was een van de ministers met de meeste dienstjaren onder Lula. Hij oefende de functie van minister van Cultuur uit sinds het begin van diens eerste ambtstermijn als president, in 2003. "Ik wou er al na het einde van de eerste legislatuur mee ophouden. Ik had de indruk dat mijn werk gedaan was. Bovendien groeide de druk op mijn privé-activiteiten steeds meer", zei de muzikant.

Gil geldt de afgelopen dertig jaar als een van de belangrijkste kunstenaars van Brazilië. Ook als minister trok hij herhaaldelijk op tournee.

In de jaren zestig had Gil zich ontpopt tot de invloedrijkste vertegenwoordiger van de tropicalismo-beweging, die bossa nova met rock- en popmuziek verbindt. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud