Zeggen tegen de baas wat je denkt, is goed voor de gezondheid

Zeggen tegen de baas wat je denkt, is goed voor de gezondheid, en biedt bovendien je meerdere de gelegenheid zich te verbeteren. Dat blijkt uit een woensdag voorgesteld onderzoek op een conferentie van The British Psychological Society.

De bedrijven moeten worden aangemoedigd om hun bedienden de mogelijkheid te geven hun hiërarchische meerderen op regelmatige basis te evalueren, met de bedoeling "gelukkige personeelsleden te hebben, met een goede gezondheid en zonder stress", luidt de aanbeveling van het onderzoek dat in het Zuid-Engelse Brighton werd gepresenteerd.

Voor het onderzoek werden 150 hogere kaderleden verdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg duiding en commentaar van ondergeschikten, terwijl de andere groep niets kreeg.

"Omdat de bestuurskaders toelichtingen kregen van hun bedienden, waren ze meer geneigd hun beleid bij te sturen, en werden daardoor ervaren als efficiëntere kaderleden", schrijven de auteurs van het rapport.

Bedienden die vrank en vrij mogen zijn tegenover hun baas, ventileren hun stress, verklaarde Emma Donaldson-Feilder, een van de experten die het onderzoek hebben geleid. "De gevolgen van stress zijn alomtegenwoordig: psychologische symptomen, zoals angstgevoelens of depressies, en lichamelijke symptomen, zoals hartkloppingen of verhoogde bloeddruk", verklaarde ze.

Stress is ook "een belangrijke oorzaak voor ziekteverloven, en dat verhoogt de druk dan weer voor hen die op kantoor blijven om de zaken te regelen, wat dan tegelijkertijd weer ten koste gaat van de bedienden en het bedrijf", voegde ze er nog aan toe. (LEE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud