Zelfmoordaanslag op moskee in Irak eist minstens 42 doden

Bij de zelfmoordaanslag op een uitvaart in een sjiitische moskee in Irak zijn vandaag zeker 42 doden en 75 gewonden gevallen. Dit heeft de secretaris-generaal van de regionale raad van de provincie Salaheddine gemeld. De explosie deed zich in Tuz Khurmatu voor, 175 kilometer ten noorden van Bagdad.

"Er liggen lichamen in" de sjiitische moskee, zei de burgemeester van Tuz. Hij preciseerde dat "de kamikaze de moskee binnen geraakte en zich tussen de rouwende gelovigen opblies". Onder de gewonden waren verscheidene stamhoofden en plaatselijke leiders, onder meer Ali Hashem Mukhtar, de vicevoorzitter van het Iraaks Turkmeens Front en lid van de regionale raad van Salaheddine. De gelovigen woonden de uitvaart bij van een familielid van Mukhtar dat gisteren werd doodgeschoten.

De aanslag werd nog niet opgeëist, maar soennitische extremisten viseren regelmatig politieke leiders, de sjiitische gemeenschap en de veiligheidsdiensten. Dinsdag vielen 26 doden bij een reeks aanslagen in en rond Bagdad.

De politieke instellingen van Irak zijn vrijwel verlamd door de politieke crisis in het land. De sjiitische premier Nouri al-Maliki haalde zich de woede van de soennitische minderheid, de Koerden en de sjiieten op de hals, die hem verwijten dat hij de macht naar zich toe trekt. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud