Zestien talibanstrijders gedood bij Amerikaanse raketaanvallen in Afghanistan

Minstens 16 talibanstrijders zijn gedood bij Amerikaanse luchtaanvallen met onbemande vliegtuigen in het zuiden van Afghanistan. Dat stelde de NAVO-troepenmacht in Afghanistan (ISAF) dinsdag in een verklaring.

Het doelwit was een groep opstandelingen die maandag mortieren en munitie aan het verplaatsen was in de buurt van een schuiladres in de provincie Helmand. "Een onbemand vliegtuig lanceerde een Hellfire-raket die 13 opstandelingen doodde", aldus de mededeling. Er zouden geen burgerslachtoffers zijn in het district Naw Zad, waar het incident plaatsvond.

Drie andere opstandelingen werden maandag gedood bij een andere raketaanval met drones in het district Nad Ali, in dezelfde provincie. Eveneens op maandag werd een onbepaald aantal "gekende opstandelingen" gedood door Afghaanse en internationale troepen in de westelijke provincie Herat. De geviseerde militanten werden gelinkt aan wegbombardementen in de regio.

In januari kwamen tot nu toe 14 NAVO-soldaten, van wie ten minste 10 Amerikaanse soldaten, om in het Afghaanse conflict. In 2009 werden in totaal 520 buitenlandse militairen, van wie 317 Amerikaanse soldaten, gedood in Afghanistan. Het betrof de dodelijkste periode voor de Verenigde Staten en de NAVO-troepenmacht sinds de taliban eind 2001 verdreven werden.

Momenteel zijn meer dan 110.000 buitenlandse troepen in Afghanistan gelegerd. Er worden tegen de zomer nog tot 37.000 extra Amerikaanse en NAVO-militairen naar het conflictgebied gestuurd. (EBA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud