Zeven sjiitische pelgrims vermoord op weg naar Bagdad

Gewapende mannen hebben zondag zeven sjiitische pelgrims vermoord die te voet op weg waren naar de Iraakse hoofdstad Bagdad. De zeven trokken naar Bagdad voor een van de belangrijkste sjiitische feesten: de herdenking van het overlijden van imam Moesa al-Kazim, de "zevende imam". Dat meldden bronnen bij de politie en de hulpdiensten.

De zeven kwamen van een dorpje 50 kilometer ten zuiden van Bagdad. Ze werden niet ver van de stadsrand van de hoofdstad aangevallen, aldus de politie.

Voor de religieuze herdenking stromen de pelgrims nu toe in de hoofdstad. De autoriteiten verwachten tot een miljoen mensen voor de feestelijkheden die dinsdag naar hun hoogtepunt lopen.

Er zijn zware veiligheidsmaatregelen van kracht. De maatregelen zijn het strengst aan de Kadhimiyah-moskee waar imam Moesa al-Kazim begraven ligt. Op 31 augustus 2005 vielen vlakbij de moskee in een paniekgolf bijna duizend doden op een brug. De paniek in de mensenmassa ontstond na geruchten over de aanwezigheid van zelfmoordterroristen in de menigte. Iets voordien eiste een mortieraanval op de moskee zeven doden. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud